Milujete pizzu, ale když si ji děláte doma v troubě, není to úplně ono? Suroviny jsou trochu vysušené a ani korpus není tak křupavý, jako když si ji dáte v restauraci? Rozdíl totiž dělá způsob a doba pečení. Zatímco v troubě musíte pizzu péct víc jak 15 minut, v restauraci se dělá v peci na dřevo, při teplotě až 500 °C a trvá to necelé 2 minuty.
Podobnou pec, jako používají profíci, si můžete postavit i doma, pomocí produktů z naší nabídky. Základem je univerzální pec na dřevo (stavebnice), komínek a kouřovod a materiály, které budete potřebovat na vytvoření izolace pece. Jak na to, a co přesně budete potřebovat, najdete v našem návodu.
Co budete potřebovat?
- Kompletní sadu pro stavbu pece – můžete si vybrat ze třech možností:
- 3m2 – pletivo
Nářadí:
- zednická lžíce
- zednické hladitko
- pilka na řezání izolační desky
- nůžky / kleštičky na přípravu pletiva
- kbelík na rozmíchání malty + nástroj na míchání (libovolně)
Postup stavby pece
- Pevné základy a skládání stavebnice
Ještě než se pustíte do stavby samotné pece, musíte dobře připravit místo, kde bude stát. Ideální je mít ji na vyvýšeném místě, aby se pak pizza dobře vytahovala. Může to být vyzděná plocha nebo betonový sokl, důležité je, aby byla vrchní strana úplně vodorovná.
Na vybraný podstavec položíte izolační desky a pak už můžete stavět. Výhodou našich pecí na dřevo je to, že dostanete hotové kusy “stavebnice”, které na sebe perfektně pasují, a nemusíte složitě tvořit kopuli. Jako první položíte dno pece a následně se poskládají ostatní tvarovky. Jako poslední se přidává díl, do kterého se umisťují dvířka pece, a ten je potřeba přilepit kamnářskou maltou Hafťákem.
- Dobrá izolace udrží teplo uvnitř
Jakmile máte hotovou kopuli, přichází na řadu izolace. Hotovou stavebnici napřed zakryjete hliníkovou fólií a poté bio rohoží, která se postará o to, aby se teplo drželo uvnitř. Následně celou pec potáhnete vrstvou Hafťáku. Vrstva by měla být tlustá cca 0,5 cm.
Až vrstva mírně zaschne, natlačíte do ní pletivo. Na něj přijde druhá vrstva kamnářské malty, kterou díky pletivu můžete natvarovat do krásně kulatého tvaru (to pro případ, že se vám v předchozích krocích někde vytvořily nerovnosti). Vrstva by měla být opět cca 0,5 – 1 cm tlustá (dle potřeby).
Jakmile zatvrdne i druhá vrstva Hafťáku, můžete se pustit do finální povrchové úpravy. Tady už záleží jen na vašem vkusu, pizza pec se dá ozdobit štukem, kameny, obklady i mozaikou.
Jako poslední nainstalujete komínek, dvířka a teploměr.
- První použití – naprázdno
Před tím, než si upečete svou první pizzu, musí se pec ještě tzv. vypálit, ale provádějte to nejdřív týden po dostavění. Při vypálení budete potřebovat rozpálit pec minimálně na 300 °C, takže počítejte, že vám to zabere tak 2 hodiny času.
Postup sestavení pece na pizzu můžete shlédnout v tomto videu.
Rozhodli jste se, že pec na pizzu je přesně to, co potřebujete mít doma? Vyberte si v našem e-shopu vše potřebné a můžete začít s realizací.